شنبه ، 24 اسفند 1398
آیا ویروس کرونا از طریق لبنیات هم منتقل میشود؟
جوشاندن شیر که به صورت لبنیات سنتی تولید و توزیع شده باشد باعث از بین رفتن میکروب های آن می شود ولی سم موجود در شیر را نمی تواند ازبین ببرد و مواد غذایی آن هم کاهش محسوسی می یابد.
شیوع بیماریهایی مانند تب مالت، آنفلوآنزا و اخیرا ویروس کرونا از طریق مواد غذایی به خصوص لبنیات همیشه نگرانی هایی را در جامعه ایجاد می کند. یک کارشناس صنایع شیر می گوید استفاده از لبنیات بهداشتی و پاستوریزه احتمال بروز بیماریهای عفونی شناخته شده را به صفر میرساند در حالی که شیر و سایر محصولات لبنی اگر به صورت سنتی، تولید و توزیع شود ضمانتی برای سالم بودن ندارد.
آیا جوشاندن شیر تضمینی برای سلامت آن نیست؟
طبعا مردم امکان کنترل دما و زمان حرارت دهی و پاستوریزاسیون شیر را ندارد. راهکار این است که مردم از لبنیات و شیر صنعتی استفاده کنند تا از سلامت محصولاتی که مصرف می کنند مطمئن باشند.
همانطور که توضیح داده شد ممکن است شیر دچار مشکل ناشی از تولید سم توسط میکروبها باشد که با حرارت دهی سنتی نمی توان از سلامت آن و از بین رفتن سموم مطمئن شد. علاوه بر آن، جوشاندن طولانی مدت شیر، باعث می شود بین ۲۰ تا ۳۰ درصد ارزش غذایی شیر کاهش پیدا کند. برخی ریزمغذی ها هم کاملا از بین می رود. مثلا ویتامین C شیر که بدن را در مقابل سرما خوردگی و آنفلوآنزا مقاوم می کند، کلا از بین می رود. پروتئین های شیر دفرمه می شوند و قابلیت خود را از دست می دهند و در یک کلام، جوشاندن شیر، باعث اسراف یک سوم آن می شود.
راهکار کاهش انتقال آلودگی میکروبی و ویروسی از طریق لبنیات چگونه است؟
رئیس اداره تغذیه مراکز جمعی وزارت بهداشت گفت: مردم از مصرف محصولات غیر بسته بندی و فاقد مجوز وزارت بهداشت پرهیز کنند.
مردم از مصرف محصولات لبنی سنتی پرهیز کنندعزتیان بیان کرد: کارشناسان فنی در صنایع غذایی میزان آفلاتوکسین محصولات لبنی به خصوص شیر را به طور دقیق اندازه گیری میکنند و اگر شیری که از دامداری به کارخانه آورده شده باشد و سم بالاتر از حد مجاز داشته باشد آن شیر عودت داده میشود.
آفلاتوکسین نوعی سم قارچی طبیعی است که از گونههای خاصی از قارچ منشأ میگیرند. مصرف آفلاتوکسین میتواند احتمال ابتلاء به سرطان کبد را افزایش دهد. با مصرف گوشت قرمز یا محصولات لبنی حاصل از حیواناتی که به این طریق غذای آلوده مصرف کردهاند، افراد ممکن است در معرض آفلاتوکسین قرار بگیرند.
همچنین حمل و نقل شیر و فرآوردههای آن نیز با مدرنترین روشهای بهداشتی صورت میپذیرد و حتی تردد وسائط نقلیه شیر و فرآوردههای لبنی رصد و پایش میشود که مواد اولیه ۴۰۰ کارخانه تولید لبنیات کشور را فراهم میکنند.
استاندارد سم آفلاتوکسین در محصولات لبنی و به خصوص شیر در کشور حدود ۶۰ نانوگرم است
چقدر لبنیات مصرف کنیم
متأسفانه مصرف شیر در بین مردم به خصوص کودکان بسیار کمتر از حد استاندارد است به همین دلیل مردم نباید شیر را از سبد غذایی خود کنار بگذارند.
سید مرتضی مصطفوی، متخصص تغذیه ، درباره «میزان مصرف شیر و ماست در سبد روزانه غذایی»، اظهار داشت: میتوانیم مصرف شیر و ماست را جایگزین یکدیگر کنیم؛مثلاً مصرف یک لیوان شیر دقیقاً مانند یک لیوان ماست است.
وی ادامه داد: توصیه میکنیم لبنیات به صورت منظم مورد استفاده قرار گیرد؛ چرا که ما شاهد پوکی استخوان در خانمهای جوان نیز هستیم؛ در نتیجه باید ماست، شیر، دوغ، پنیر و کشک پاستوریزه استفاده شود.
آیا مصرف شیر به صورت ناشتا در ابتدای صبح یا مصرف آن در انتهای شب از نظر اصول تغذیه برای بدن مشکل ایجاد نمیکند؟خوردن شیر اگر با معده فرد سازگار باشد تفاوتی در زمان مصرف نمیکند و میتوان شیر را در صبح به صورت ناشتا یا شب نیز استفاده کرد.
نوشیدن شیرخام به دلیل احتمال آلوده بودن نه تنها میتواند موجب انتقال کرونا شود، بلکه می تواند بیماری های دیگری را نیز ایجاد کند، بنابر این توصیه جدی در این شرایط این است که حتما شیر جوشانده شود و البته شیر مادر نمی تواند موجب انتقال بیماری باشد.
البته به افرادی که دچار کمخونی هستند توصیه می شود لبنیات و ماست را همراه غذا مصرف نکنند و حداقل نیم ساعت تا یک ساعت بعد از صرف غذا از لبنیات و ماست استفاده کنند؛چرا که برای آنها مضر است.
مصرف ماست همراه با گوشت مشکلی ندارد؛ چرا که مصرف لبنیات با مواد غذایی دارای آهن «هِم» ایجاد مشکل نمیکند.
برای پیشگیری از کرونا، مایعات گرم و شیر زیاد مصرف کنید
دکتر حسین کشاورز، مشاور پیشین وزیر بهداشت و متخصص تغذیه گفت: برای پیشگیری از کرونا، مایعات گرم و شیر زیاد مصرف شود و از غذای بیرون از خانه استفاده نشود و تا جایی که مقدور است تنها ماده غذایی خام میوه ها و سبزی ها باشند و از مواردی مثل کباب روی آتش که مدت پخت کمی دارند استفاده نشود
توصیه معمول این است که سبزی ها و میوه ها همچنین آب میوه ها را به صورت فراوان مصرف کنند که غنی از ویتامین c و ویتامین a هستند. و غذاهای چرب و سرخ کردنی مصرف نکنند و غذا ها ترجیحا آب پز و بخار پز باشد.
منابع: www.foodna.ir
www. Salamatnews.ir
www.ir-dis.org